Elma

Elma köken olarak Avrupa ve Batı Asya’dır. Türkiye'de iklimi uygun olan pek çok yörede üretilmektedir.

Elma, sindirilebilir şeker, bedenin dengesi için çok gerekli enzimler, temel asitler ve potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor gibi madenler bulunur. Bağırsak sisteminin korunmasında faydalı ve posa bakımından zengindir. Kolesterol düşürücü etkisi vardır. Kan şekerini kontrol altında tutar ve vücut direncini artırır. Kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Isırarak yenirse, dişleri temizler ve diş etlerini güçlendirir.Uykudan önce yenirse rahatlatır ve kolay uyumayı sağlar.Yeşil, hafif ekşi olanları mide bulantılarını önler.

Amasya elması: Kışın yenilen önemli bir çeşittir. Meyvesi orta irilikte, sap tarafı biraz genişçedir. Sapı uzunca ve kahverengidir. Kabuğu yapışkan, ince, yeşil üzerine açık kırmızıdır. Etli kısmı tatlı, sulu, güzel kokulu ve gevrektir. Çekirdekleri parlak kahverengi ve dolgundur. Ortalama ağırlığı 90 gramdır.

Starking Delicious Elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi iri, yuvarlak konik, dilimli,sarı üzerine kırmızı, seyrek noktalı ve parlaktır. Eti sarımsı, yumuşak, tatlı, sulu ve kokuludur. Ortalama ağırlığı 208 gramdır.

Golden Elicious Elması: Kışlık çeşittir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir. Eti sıkı, az mayhoş, çok sulu ve hoş kokuludur. Ortalama ağırlığı 136 gramdır.

Jonathan Elması: İri, silindirik ya da konik biçimdedir. Kabuğu düzgün ve kırmızıdır. Eti açık sarı sulu ve tatlıdır.

Granny Smith : Meyveleri orta iriliktedir. Yeşil renkli olmasına rağmen güneşi bol olan yörelerde alev rengi yanak olur.

Bunların dışında bir çok türü mevcuttur (Ör; fuji, gala, montana vs..)

Taze olarak yaz ortalarından başlar, yaz sonunda soğuk hava depolarına koyulur. Soğuk hava depolarında muhafazası iyi yapılan elma daha gevrek ve sulu olur.


01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

İdeal Depolama Koşulları


Elma çeşidine bağlı olarak depolama koşulları değişmektedir. Genelde 0-6ºC’de %90-95 RH koşullarında depolanabilir.

Yetiştirilen Bölgeler


Ağırlıkla Isparta, Denizli, Antalya, Kayseri, Niğde, Bursa, Yalova, Kahramanmaraş bölgelerinde yetiştirilmektedir.