Enginar

Enginar köken olarak Akdeniz bölgesi ülkelerinden gelmekte ve buralarda iki bin yıldan fazla bir süredir yetiştirilmektedir. Enginarın yeşil, beyaz ve viole renkli türleri bulunmaktadır. Haziran-temmuz ayları arasında, mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Killi, kumlu ve rutubetli topraklarda yetiştirilir. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların aralarında bulunan tüyleri taşır.

Güçlü bir idrar söktürücüdür: Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır. Taze yaprak ve köklerinden yapılan hulâsa ve tâze yapraklardan hazırlanan çay, safra çoğaltıcı ve idrar arttırıcı olarak karaciğer hastalıklarında kullanılır. Kanda kolesterini azaltır. Ateş düşürücü ve iştah açıcı tesirleri vardır. Karaciğer ve safra kesesi sağlığını korur. Sindirimi kolaylaştırır.

Hasatı, Şubat ayında başlar, Haziran ayının sonuna kadar yetiştirilmesi devam eder. Tercih edilen Enginar çeşidi ‘’Bayrampaşa’’ cinsi enginardır.

12 ay boyunca farklı bölgelerde üretim yapılmaktadır.Kısmi ve taze olarak ocak ayı itibariyle üretim başlar. Nisan ayı itibariyle üretim çoğalır.


01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

İdeal Depolama Koşulları


Genelde 0-4 ºC’de %90-95 RH koşullarında depolanabilir.

Yetiştirilen Bölgeler

Yetiştirildiği bölgeler Kıbrıs, Gazipaşa, İzmir, Adana ve Bursa'dır.