Kiraz

Kirazı Roma Kralı Sezar Giresun'dan alıp bütün dünyaya yaymıştır.Kiraz ağaçlarının anavatanı Giresun'dur.Hatta Giresun İli ismini kiraz meyvesinden almıştır.Kerasus kiraz meyvesinin Roma dönemindeki adıdır. (Kerasus-Gerasus-Geresun-Giresun)

Kiraz (Prunus avium), gülgiller (Rosaceae) familyasından Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı. Yaklaşık 15 m'ye kadar boylanabilen bu ağacın piramitsi bir tacı, uzunca yumurta biçimli ve dişli kenarlı yaprakları ve birkaç tanesi bir arada küme oluşturan beyaz çiçekleri vardır. Ortalama 2 cm çapındaki küremsi ya da kalp biçimli meyveleri ince kabuklu, tatlı sulu ve tek çekirdeklidir. Kirazdan, 5-6 yıldan önce meyve alınmaz. Bir kiraz, 60-70 yıl kadar yaşayabilir. Bir ağaçtan ortalama olarak, 20-50 kg kadar ürün alınabilir. Taze meyvesi az dayanır. Mevsim sonu, bilhassa yağışlardan sonra kurtlanır.

Ülkemizde geniş çapta kültürü yapılmaktadır. Uluborlu, aşlama, Napolyon, sultani, ballı ve ak kiraz gibi çeşitleri vardır.

Meyvesi taze olarak yenir. Hoşaf, reçel ve konservesi yapılır. Kiraz kabuğu kabız ve ateş düşürücü, çiçekleri göğüs yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak kullanılmaktadır.

Kiraz'ın aspirin gibi baş ağrısına iyi gelen bir özelliği vardır.


01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
       
x
x
           

İdeal Depolama Koşulları


Genelde 0ºC’de %90-95 RH koşullarında depolanabilir.

Yetiştirilen Bölgeler


Ağırlıklı olarak İzmir, Çanakkale, Bursa, İznik, Malatya, Isparta, Körfez, Amasya bölgelerinde yetiştirilir.