Lahana

Lahana (Brassica oleracea) Brassicaceae (turpgillerden), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki. Orjini bilinmemektedir. Lahana yuvarlak şekilli, iç kısımdaki yaprakları güneş ışığı görmemesi nedeniyle dış kısımdaki yapraklara göre daha açık renkli olan sülfürlü sebzelerden biridir. Mide rahatsızlıklarına faydalıdır. Güçlü antioksidandır. Hazımsızlık gidermede faydalıdır. Toksin atıcıdır.

Beyaz Lahana (Salata ve Kapuska): 12 ay boyunca yetiştirilmektedir. Yaz aylarında kısmi sıkıntılar yaşanmaktadır. Sert bir yapıya sahiptir. Samsun, Edirne, Göl Marmara, İzmir, Adapazarı bölgelerinde ağırlıklı olarak yetişmektedir.

Beyaz Lahana (Dolmalık): Ağustos ayında başlar, Şubat ayının sonunda yetiştirilmesi sona erer. Niğde’de başlar, Adapazarı ve Samsun bölgelerinde yetiştirilmesi sona erer.

Kırmızı Lahana: 12 ay boyunca yetiştirilmektedir. Yaz aylarında kısmi sıkıntılar yaşanmaktadır. Orhangazi, İznik, Samsun, Edirne ağırlıklı olarak üretim yapılan bölgelerdir.

Brüksel Lahana: Ağırlıklı olarak İznik bölgesinde tarla ve seralarda yetiştirilmektedir. Yaz dönemlerine üretim yeterli olmadığı için bulunma sıkıntısı yaşanmaktadır.

Kara Lahana: İri ve kalın yapraklı bir bitki olan Kara Lahana, C vitamini açısından zengindir. A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minarelerini bol miktarda içermektedir.

Kara Lahana, cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını artırır. Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını sağlar, Taze Kara Lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir. Bağırsak kurtlarının düşürülmesine yardımcı olur. Bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. İştah açar, idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlığa faydalıdır. Vücudun direncini artırır, zararlı bakterileri öldürür. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kandaki şeker oranını düşürür. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur.

Genellikle yemeği yapılarak kullanılır. Ayrıca, sıkılarak suyu çıkartılıp içilebilir. Kara Lahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez.


01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

İdeal Depolama Koşulları


Genelde 0ºC’de %90-95 RH koşullarında depolanabilir.